Amb8vragen voor UZEPIA

5 Jaar geleden is de amb8route geboren. Leontien Zethof had al enige tijd plannen om de verscholen unieke adresjes van ambachtslieden in de regio Kudelstaart en De Kwakel onder de aandacht te brengen. Het liefst als onderdeel van een fietstocht, want de omgeving is toch het mooist tijdens een wandeling of fietstocht. 
Zo werden 8 ambachtslieden benaderd en ontstond een enthousiaste groep unieke adresjes met gezellige horeca onderwerp om het compleet te maken.
5 Jaar is natuurlijk een feestje waard. Daarom zullen we tijdens de open dagen op 2e pinksterdag en de laatste zondag van september hier extra aandacht aan geven.
En om alle ambachtslieden eens extra uit te lichten, plaatsen we elke maand in 2019 een interview met een amb8lied. De eerste maand is Leontien Zethof van zeepatelier “Uzepia” zelf aan de beurt. Zij wordt geïnterviewd door Ginie van Weefatelier “Achter het Schapenhek”. Zie hieronder het resultaat!

Leontien Zethof van Zeepatelier en Giftshop Uzepia, een enthousiast en bevlogen verteller zo blijkt in de loop van de middag. Onder het genot van een kopje thee beantwoordt zij de volgende vragen:

1.Kun je iets over jezelf vertellen, wat heb je eerder gedaan?

Leontien vertelt dat zij opgegroeid is in Amsterdam, in de nabijheid van het Vondelpark, waar de in die tijd de Hippies rondhingen, die veel muziek maakten. Zij was toen nog heel jong maar de vrijheid en het plezier spraken haar bijzonder aan.

Als kind was haar grote voorbeeld Pippi Langkous en dan is vooral de uitspraak “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” op haar van toepassing. Ze heeft van alles gedaan: schilderen, pottenbakken, toneelspelen, maar ze heeft zich dit alles vooral aangeleerd door zelf op onderzoek te gaan. Pas toen zij 48 jaar oud was is ze begonnen zich te verdiepen in het maken van zeep. “Je bent nooit te oud om je passie te volgen en als je het heel leuk vindt kost het geen moeite en gaat het eigenlijk vanzelf. Zoek het uit, ga het gewoon doen, dat geeft een gevoel van enorme vrijheid.”

2. Hoe kwam je op het idee om zeep te gaan maken?

Toen ik een tocht door Amerika maakte kwam ik in een winkeltje waar mijn oog viel op de tekst dat geitenmelk goed is tegen huidproblemen. Omdat ik zelf een allergie had nam ik een visitekaartje mee van de zeepmaker en bij toeval reden we op onze route langs die zeepmaker en heb ik hem gesproken”. Zeep maken van geitenmelk, dat werd in Nederland nog bijna niet gedaan. Terug in Kudelstaart is Leontien zich hierin meer gaan verdiepen en begonnen met zoeken naar zuivere biologische ingrediënten en zelf zeep gaan maken.  Ook het uitzoeken van de wettelijke voorschriften was een flinke zoektocht op internet.

Ze vond mensen die haar zeep voor haar wilden verkopen en toen is ze echt begonnen!

3. Hoe is jouw zeep zo succesvol geworden?

Leontien helpt graag mensen, het contact met de klanten vindt zij het allerbelangrijkste. Mensen met een huidprobleem of een allergie weten Leontien al snel te vinden en door de positieve resultaten zorgt mond op mond reclame voor een groeiende klantenkring. “De groei gaat eigenlijk vanzelf”. Het verschil met “gewone” zeep zit hem voornamelijk in de ingrediënten die Leontien gebruikt of juist niet gebruikt. Zij werkt alleen met een hoge kwaliteit van basisproducten.

Ze gebruikt 6 verschillende pure biologische oliën en geitenmelk in het zeeprecept en absoluut geen “nare stoffen”. Haar kennis van etherische olie komt ook goed van pas. Mensen met een huidprobleem hebben baat bij het gebruik van biologische zeep en komen graag terug bij Uzepia. Nog een voordeel van haar zeep is dat de vervuilende verpakkingen weggelaten worden. “Veel beter voor ons milieu, want geen plastic flessen, gewoon een blok zeep!”

Leontien aan het werk

4. Waarschijnlijk moet je wel aan allerlei voorschriften voldoen?

De keuken waarin de zeep wordt gemaakt is apart van de winkel, de klanten komen niet in de werkruimte in verband met de hygiëne. Bij het uitzoeken van de wetgeving en voorschriften kreeg Leontien weinig medewerking en dat was dus een “tijdrovend klusje, maar de warenwet-controle is uitgevoerd en alles is officieel goedgekeurd voor Europa”.

Uzepia

5. Heb je nog een droomwens?

“Een grote wens gaat binnenkort in vervulling: Uzepia staat in februari 2019 met een stand opde jaarlijkse Gezondheidsbeurs in Utrecht. Daar verheug ik me erg op”.

Verder maakt Leontien niet alleen zeep, maar ze heeft ook een crème ontwikkeld die in haar opdracht wordt gemaakt. Omdat klanten met vragen langskomen blijft ze meedenken en vernieuwen. Ze heeft dus zeker nog meer plannen voor de toekomst. Ze vindt het prima om te groeien, maar dan wel zo, dat ”ze zelf in het pannetje kan blijven roeren en goed contact met haar klanten kan houden”. Dat is voor haar het belangrijkste.

6. Kunnen mensen bij jou zelf zeepjes maken als workshop of maak je in opdracht zeepjes voor jubileum of iets dergelijks?

“Nee, de tijd ontbreekt inmiddels om dat soort workshops te doen. Ik maak 1 of 2 keer per week 4 grote pannen met 7 kg zeep. In opdracht zeep laten maken is zeker mogelijk, zoals bij voorbeeld een gastenzeepje met eigen logo voor een B & B of een jubileumzeep, kom maar langs om de mogelijkheden te bespreken”.

7. In 2019 viert de Amb8route haar lustrum. Volgens mij ben jij degene die het initiatief hiervoor hebt genomen. Hoe ontstond dit idee?

“Ik heb een winkel onder aan de dijk en merkte dat mensen schroom voelen om het erf op te komen en daarom doorfietsen. Ik had gehoord van andere fietsroutes zoals Happen en Trappen en heb toen contact gezocht met een aantal ambachtslieden in de buurt en met elkaar zijn we tot deze leuke en interessante fietstocht gekomen. Zo is het begonnen. Het eerste jaar was het rustig, daarna werd de bekendheid groter en de drempel voor een bezoek lager. Ik hoop dat de mensen steeds blijven komen: op de open dag in het voorjaar hebben we een extra ambacht om mee kennis te maken en in het najaar is er extra aandacht voor de kinderen. We zetten onze ambachten in de schijnwerpers en hopen het plezier erin over te brengen zodat dit niet verloren gaat….”.

8. Aan wie ga jij amb8vragen?

“Ik verheug me er op om bij Theo van Visserijbedrijf Rekelhof langs te gaan”.

Leontien heeft natuurlijk veel meer verteld, ook hoe zij de zeep maakt, maar hoe leuk is het om dat van haarzelf te horen, bijvoorbeeld op een open dag!